Woordenwereld

Design research, Concept, User experience design en Visueel design

Voor mijn afstuderen heb ik bij Driebit een tool voor woordenschatontwikkeling gemaakt. Deze tool is op basis van informele leerstrategieen en helpt kinderen met het vergroten van hun woordenschat daarnaast geeft het docenten en onderzoekers inzicht in de ontwikkeling van woordenschat.

ONDERZOEK

Een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het onderzoek was "semanticeren" oftewel hoe kennnen we betekenis toe aan woorden. Dit is uiteindelijk gevisualiseerd in een journey map. Een ander groot onderdeel was didactiek en multimediaale leerprincipes van Mayer.Journeymap: Hoe leer je een woord? Multimedia learning principles by E. Mayer

CONCEPT

Er waren drie resultaten uit onderzoek waarop een groot deel van het spel is gebaseerd. Tijdens het onderzoek heb ik veel kinderen gesproken en dingen uitgetest. Ik had gevraagd of ze hun leesboek wilde meenemen waarop twee meisjes fluisterden: "Als we moeten lezen gaan we eigenlijk altijd met elkaar kletsen." Als tweede weet ik dat je woordbetekenis geeft door context die je mee krijgt vanuit andere mensen. Als derde kwam uit een onderzoek van Sugata Mitra dat kinderen elkaar door kennisdeling juist kunnen versterken.

In het uiteindelijke spel is de tablet een spelleider die de opdracht geeft en de tijd bijhoudt. Het spel speelt zich echter niet af op de tablet maar in het klaslokaal waar kinderen elkaar door middel van verhaal de begrippen proberen uit te leggen. Het systeem weet welke kinderen welke woorden goed begrijpen en koppelt deze aan kinderen die dat woord nog niet of amper in hun woordenboek hebben staan. Alle kinderen krijgen hun eigen woord dat ze in een verhaal moeten gebruiken, om de kinderen op weg te helpen krijgen ze als opdracht een locatie of setting van het verhaal. Wanneer de tijd is afgelopen stuurt het systeem de woorden die gebruikt zijn in het spel terug naar de kinderen zodat zij deze kunnen toevoegen aan hun woordenboek.

UX

Dit project is genomineerd voor de YoungTalent Spinaward 2018